Restauracje i kawiarnie

Dla uczestników biegu ponad 20 łódzkich restauracji i kawiarni przygotuje specjalne oferty: rabaty, dania dedykowane sportowcom czy kulinarne niespodzianki. Miejsca te zostały wybrane przez portal Jemy w Łodzi – to daje gwarancję, że każde z nich oferuje świetne jedzenie. W wyborze ważne było, aby każdy znalazł coś dla siebie, jest więc tu zarówno kuchnia regionalna, pizza w kilka odsłonach, burgery czy dania rodem z Meksyku. Nie zabraknie też adresów na dobrą kawę, deser czy wieczorny chillout. Większość lokali umiejscowiona jest w okolicach Piotrkowskiej i Manufaktury, ale zachęcamy też do odwiedzenie łódzkich perełek, takich jak Księży Młyn czy Monopolis. Tu również znajdziecie polecane restauracje ze specjalnymi propozycjami dla biegaczy.

Al Dente (Manufaktura)

Al Dente (Manufaktura)

Specjalizacja: własnej produkcji makarony, koktajle na bazie prosecco
Przestronną restaurację wyróżnia nowoczesne, pofabryczne wnętrze, w którym można spędzić czas w otoczeniu zieleni, drewna, grafik autorstwa Daniela "Goudy" Tworskiego i świetlistych neonów. Tutejszą specjalnością są rzemieślnicze makarony, pizza w stylu neapolitańskim, kilka rodzajów prosecco oraz koktajle.

Alora (Piotrkowska 67)

Alora (Piotrkowska 67)

Specjalizacja: pizza napoletana
Cegła to element charakterystyczny łódzkiej architektury – znajdziemy ją również w wystroju Alory. A co w jej menu? Pizza w najbardziej wyrośniętymi brzegami w całym mieście. Długo dojrzewające ciasto, certyfikowane włoskie produkty – tu właśnie tkwi sekret tutejszej pizzy w stylu neapolitańskiej, a dokładnie pizzy canotto, czyli tej z jeszcze większymi brzegami przypominającymi ponton.

Bawełna (Manufaktura)

Bawełna (Manufaktura)

Specjalizacja: kuchnia włoska i bałkańska
Jak przystało na pofabryczny kompleks Izraela Poznańskiego, w restauracji króluje cegła. Jest industrialnie, ale przytulnie, z możliwością podejrzenia pracy otwartej kuchni. W karcie pizza z pieca opalanego drewnem, makarony, a także owoce morza i steki. A do tego pięknie podane klasyczne i autorskie koktajle.

Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)

Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)

Specjalizacja: burgery
Podwórka Piotrkowskiej kryją w sobie restauracje ze świetnym jedzeniem, a Centralna Gastromachina to obowiązkowy łódzki przystanek dla każdego burgeromaniaka. Ekipa Gastro swoją przygodę zaczynała od food trucka, dziś gości nas w lokalu wyposażonym w drzewny grill, a również własną wędzarnię. A burgery? Po prostu najlepsze w Łodzi.  

Cocoart’s (ul. Okopowa 111)

Cocoart’s (ul. Okopowa 111)

Specjalizacja: monoporcje, rzemieślnicze lody
Wizyta w Cocoart’s wymaga małej podróży po mieście, ale naprawdę warto ją odbyć. Goście trafiają tu do pudrowo-różowego (ale nie przesłodzonego) raju, w którym prym wiodą autorskie desery. Monoporcje, własnego wypieku croissanty, makaroniki, sernik pistacjowy, a to tego lody, również te w nieoczywistych smakach.

Companeros (OFF Piotrkowska)

Companeros (OFF Piotrkowska)

Specjalizacja: kuchnia meksykańska
Witajcie w kultowym miejscu, czyli na OFF Piotrkowskiej. W pofabrycznych zabudowaniach kompleksu kryje się jedna z tutejszych restauracji, która serwuje gościom dania tex-mex.  Nachosy, burrita, quesadille, a do tego świetne, autorskie koktajle. Jak przystało na Meksyk, znajdziecie tu szeroki wybór tequili i mezcalu, ale bar oferuje dużo, dużo więcej.

Fatamorgana (Księży Młyn)

Fatamorgana (Księży Młyn)

Specjalizacja: autorska kuchnia europejska, kuchnia lokalna
Księży Młyn – to miejsce, które musicie zobaczyć. Po spacerze wśród odrestaurowanych famuł i pofabrycznych budynków warto zatrzymać się na obiad, najlepiej łódzki. W kameralnej restauracji zjecie zarówno zalewajkę w autorskim wydaniu, jak i inne dania kuchni polskiej i europejskiej. Latem na gości czeka ogródek – z widokiem na koci Szlak.

Ferwor (Piotrkowska 97)

Ferwor (Piotrkowska 97)

Specjalizacja: pizza w stylu New York
Element charakterystyczny lokalu – jedyny przy Piotrkowskiej piętrowy, przeszklony ogródek z widokiem na całą ulicę. Piotrkowską widać też z okien kilkupoziomowej restauracji, której wnętrza kryją wiele ciekawych niespodzianek. Najważniejszą częścią menu są pizze z ciągnącym się serem, ale zjecie tu również burgera czy makaron oraz wypijecie dobrego drinka. 

Galicja (Manufaktura)

Galicja (Manufaktura)

Specjalizacja: tradycyjna kuchnia polska
Klimatyczna restauracja oferuje tradycyjne dania kuchni polskiej, niemieckiej, austriackiej, ukraińskiej i węgierskiej. Barszcz ukraiński, lwowski befsztyk, golonka, kugiel czy ręcznie lepione pierogi - w menu znajdziecie te i inne przysmaki historycznego regionu Galicji. Do wszystkich dobrać można odpowiednie piwa rzemieślnicze z polskich i europejskich browarów kraftowych.

Hot Air Cafe (Piotrkowska 217)

Hot Air Cafe (Piotrkowska 217)

Specjalność: kawa speciality
Biegaczom przyda się dawka pobudzającej kofeiny, a tu znajdziecie kawę w jej najlepszym wydaniu. Przestronne wnętrze, charakterystyczny mural na ścianie i suficie, sklepik z kawą i tematycznymi akcesoriami, a za barem doświadczeni bariści. To oni wprowadzą was w temat jakościowych kaw parzonych w ekspresie ciśnieniowym lub alternatywach. 

Imber (Piotrkowska 43)

Imber (Piotrkowska 43)

Specjalizacja: kuchnia łódzka, kuchnia żydowska
W łódzkiej kuchni przeplatają się smaki czterech kultur – dania dwóch z nich znajdziecie właśnie w tym miejscu. Imber z sukcesem przeszedł Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler i od lat karmi gości łódzkimi specjałami (żulikiem i zalewajką) czy żydowskimi przysmakami, takimi jak tatar ze śledzia czy czulent.  
12. King Kong (Piotrkowska 217)
Specjalizacja: kuchnia tajska

King Kong (Piotrkowska 217)

King Kong (Piotrkowska 217)

Specjalizacja: kuchnia tajska
Dżungla w środku miasta? W Łodzi wszystko jest możliwe. Idźcie na Piotrkowską 217 śladami wielkiego King Konga, a traficie do kolorowej restauracji pełnej różnobarwnych dań i koktajli. To miejsce przede wszystkim dla fanów kuchni azjatyckiej ( w menu z tajskimi potrawami na czele). 

Len i Bawelna (Off Piotrkowska)

Len i Bawelna (Off Piotrkowska)

Specjalizacja: kuchnia europejska, wino
Wystrój jest niewątpliwie mocną stroną tego miejsca. Wyjątkowy projekt, zastosowane wysokiej jakości materiały i designerskie dodatki tworzą piękne, wysmakowane wnętrze. Na ścianach zmieniająca się ekspozycja współczesnych twórców, a na dole kameralna sala pełna jakościowego wina. Co ważne, szeroki wybór win jest dostępny nie tylko w menu, ale również w tutejszym sklepie. 

Milk Lodowe Bistro (Nawrot 15)

Milk Lodowe Bistro (Nawrot 15)

Specjalizacja: rzemieślnicze lody
Czy tu właśnie zjecie najlepsze lody w mieście? Bardzo możliwe – ich sława sięgnęła daleko poza granice Łodzi. Naturalne, najwyższej jakości składniki, ciekawe kompozycje smakowe, a do tego kran z czekoladą, lodowe kanapki i brioszki. To wszystko w niezobowiązującej atmosferze, w fajnym wnętrzu i kameralnym ogródku umiejscowionym tuż przy lokalu. 

Montag (Piotrkowska 78/Piotrkowska 107)

Montag (Piotrkowska 78/Piotrkowska 107)

Specjalizacja: rzemieślnicze pieczywo, śniadania
Inspiracją do powstania Montagu były najlepsze piekarnie z Niemiec i Francji. Ich naturalne pieczywo na zakwasie można kupić w każdym z trzech punktów przy Piotrkowskiej, ale w dwóch z nich zjecie również śniadanie czy obiad. Uwaga – w daniach wykorzystuje się tu produkty z własnej, ekologicznej farmy.

Piwoteka Narodowa Craft Beer & Food (Traugutta 4)

Piwoteka Narodowa Craft Beer & Food (Traugutta 4)

Specjalizacja: piwo
Poznajcie lokalnych specjalistów od piwa. Od 10 lat produkują własne piwo pod marką browaru Piwoteka (obecnie dostępnych kilkanaście rodzajów). W samym lokalu mają do wyboru prawie 100 różnych piw kraftowych, z tego ponad 20 na kranach. Idealne miejsce na wieczorne wyjcie większą grupą – lokal ma kilka sal, a poza piwem dostępna jest też karta z jedzeniem.

Przy Kominie (Monopolis)

Przy Kominie (Monopolis)

Specjalizacja: nowoczesna polska kuchnia
W restauracji w Monopolis jest elegancko, ale równocześnie przytulnie i niezobowiązująco. Wybierajcie miejsce – w zimowo-letnim ogrodzie, z widokiem na otwartą kuchnię, a może przy barze? W kuchni królują nasze polskie smaki podane w ciekawej, nowoczesnej formie, do których obsługa dobierze wino ze świetnie zaopatrzonej piwnicy.

Ramenownia (Piotrkowska 89)

Ramenownia (Piotrkowska 89)

Specjalizacja: ramen
W jednym z najpiękniejszych łódzkich podwórek jest miejsce, które przeniesie was z Łodzi prosto do azjatyckiego baru. Czerwony neon zdradza i nazwa zdradzają specjalizację miejsca – to oczywiście królestwo ramenu. Dopracowane receptury, makaron własnej produkcji, a w menu dziesięć rodzajów japońskiego przysmaku, również w opcji roślinnej.

Sushi W Dłoń

Sushi W Dłoń

Specjalizacja: bowle, hand rolls, autorskie sushi, pho
Tu wszystko prosi się o zdjęcie: wystrój, lada pełna sushi „w dłoń”, talerze i koktajle. Nie ma obaw, jedzenie tu smakuje tak samo dobrze, jak wygląda. To specjaliści od bowli – w menu jest ich kilkanaście rodzajów. Do tego autorskie sushi z niestandardowymi dodatkami i zupa pho, do której samodzielnie można dobrać dodatki.  

Szpulka (Manufaktura)

Szpulka (Manufaktura)

Specjalizacja: śniadania
Niewiele jest miejsc w Manufakturze, w których można zjeść śniadanie, ale za to propozycje ze Szpulki dadzą siłę nie tylko na zwiedzanie centrum, ale również na szybkie bieganie. W wystroju nadal panuje tu klimat niezobowiązującego bistro, ale menu przeszło metamorfozę i poza śniadaniami czy burgerami zjecie tu ciekawe, autorskie propozycje szefów kuchni.

Tawerna Pepe Verde (Manufaktura)

Tawerna Pepe Verde (Manufaktura)

Specjalizacja: kuchnia śródziemnomorska
Restauracja powstała zamiłowania do dobrego jedzenia i żeglarstwa. W menu króluje kuchnia śródziemnomorska - pizza wypiekana w piecu opalanym drewnem, włoskie makarony i owoce morza. Trzypoziomowy lokal kryje w sobie pięć sal, których wystrój nawiązuje do żeglarstwa i podróży.

Wincepcja (Piotrkowska 89)

Wincepcja (Piotrkowska 89)

Specjalizacja: wino
Miejsce założone z pasji do wina w pięknym podwórku pod numerem 89. Secesyjny styl kamienicy
został dopełniony dziełami Alfonsa Muchy, Niedawno otwarte miejsce już może pochwalić się ponad 60 etykietami win z całego świata. Świetny adres na randkę, spotkanie przyjaciół czy degustację.

Zielona (Manufaktura)

Zielona (Manufaktura)

Specjalizacja: kuchnia wegańska i wegetariańska
Zielono jest tu nie tylko w nazwie, ale również we wnętrzu i menu. Jeżeli nie jecie mięsa, to obowiązkowe miejsce do odwiedzenia w mieście, a jeśli nawet jecie, przekonacie się, jak dobrze może smakować kuchnia roślinna. Autorskie dania inspirowane są kuchniami całego świata, w opisach znajdziecie oznaczenia kaloryczności, zawartości glutenu czy laktozy.

Sponsorzy i partnerzy
Sponsor tytularny
Sponsorzy
honorowy patronat
organizator
współorganizatorzy
partnerzy
partnerzy medialni

Copyrights 2024 © Biegpiotrkowska.pl

Projekt strony internetowej:
Grafik Bartek Haniszewski